Kryssning på Siljan med Carl Larsson, Anders Zorn, Hildasholm

29 juli 2019 - 3 dagar

Reseschema

Avresa från Stockholm kl. 8.30, Uppsala kl. 9.30

Måndag. Färden går till Carl Larssons hem i Sundborn, ett allkonstverk som Carl och Karin Larsson skapat tillsammans. Med sitt måleri har Carl Larsson gett oss en nationalskatt. Karin var utbildad på Konstakademin i Stockholm men vid hennes makes sida kom hennes konstnärliga uttryck mer att kretsa kring hemmet. De flesta textilier på gården är skapade av Karin, som också ritade en del möbler. Vi får en visning av huset och lunch serveras på Hyttstugan. Det ingår även entré till Konstutställningen i närbelägna Kvarnen. Resan går vidare till Hantverksbyn i Rättvik med ett stort sortiment av traktens hantverk. Vi åker in i Rättvik och de som vill följer med ut på den berömda Långbryggan. Vi ser kyrkstallarna på kyrkbacken och sedan kommer vi till Nittsjö Keramik där vi ges möjlighet att handla andrahandssortering i fabriksbutiken. Sedan väntar visning av Dalahästtillverkningen i Nusnäs. Middag och övernattning på Hotell Moraparken.

Tisdag. Efter frukost gör vi en båttur på Siljan med Ångfartyget M/S Gustaf Vasa som sedan 1876 trafikerat Siljan! Under eftermiddagen får vi en guidad tur i Zorngården, ett av Sveriges mest berömda konstnärshem. Byggnadens historia går tillbaka till 1886, då Anders Zorn förvärvade en tomt intill Mora kyrka. Hit flyttade han en liten timmerstuga som stått på hans morfars gård. Med åren kom stugan att utvidgas, särskilt sedan makarna Zorn 1896 slagit sig ned i Mora. Arbetet med huset pågick fram till 1910. Byggnadens mest spektakulära rum är den nio meter höga salen på andra våningen. Det var Zorn själv som svarade för husets utformning. Med stor idérikedom, grundad på såväl tradition som det då moderna byggnadssättet, skapade han ett mycket originellt hem för sig och sin hustru. Huset uppvisar en frisk blandning av lokal timmerbyggnadskonst, dåtidens föreställningar om vikingatida bostäder och engelsk villaarkitektur. Zorngården är ett gott exempel på den arkitektoniska frihet som kännetecknade decennierna kring sekelskiftet 1900. I husets rika föremålssamling blandas konst och konsthantverk från olika delar av världen med kurbits och Dalatradition. Här finns förnäma vävda tapeter, antika marmorskulpturer, målningar av äldre mästare och möbler ritade av Zorn själv. Gemensam middag på vårt hotell.

Onsdag. Efter frukost åker vi över Sollerön och längs den västra sidan av Siljan till Olsnäsgården där lunch dukas fram. Färden går sedan genom de gamla byarna Almo och Alvik till Hildasholm, Axel Munthes gåva till sin yngre fru Hilda. Arkitekten Torben Grut ritade även Solliden och Stadion. Det är ett personligt hem med många släktklenoder och genuin inredning från många stilar och tidsåldrar.

Åter i Stockholm omkring klockan 19.

Carl Larssons Sundborn och Anders Zorn

 

29 juli 2019 - 3 dagar

2-bäddsrum: 3 890 kr/person

Enkelrumstillägg: 250 kr/natt

OBS! Resan har redan varit och går ej att boka.

 

Vi använder cookies för att ge dig access till funktioner som gör det enklare att använda webbplatsen. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies.