Island och Färöarna Över Atlanten i Vikingarnas farvatten

27 september 2019 - 9 dagar

Reseschema

Avresa från Uppsala kl. 6.45, Stockholm kl.8, Södertälje kl. 8.30

Fredag. Färden går till Gränna där en tidig lunch serveras på Hamnkrogen. Resan fortsätter till Göteborg och Stena Lines fartyg till Fredrikshamn. Vår buss kör oss till Hirtshals för middag och övernattning.

Lördag. Frukosten står framdukad och sedan kör vi till Nordsøen Oceanarium, Nordeuropas största akvarium och det största akvariet rymmer 4.5 miljoner liter! Här finns 81 olika djurarter som lever i Nordsjön. Vi åker tillbaka till hotellet för lunch innan det är dags att gå ombord på M/S Norröna som avgår klockan 15. Vi tilldelas våra hytter och till kvällen väntar gemensam middag (samtliga kvällar ombord). På den moderna färjan finner man ett flertal faciliteter att välja på som t.ex. Naust. Här spelas lugn musik på dagarna och på kvällarna kan man lyssna på livemusik och få något gott att dricka som till exempel njuta av en kall öl från det lokala bryggeriet från färöiska Björ. Reseledare från Larssons Resor medföljer under resan. Observera dock att utflykterna genomförs med rederiets lokala skandinavisktalande guider.

Söndag – till havs. Njut av en härlig frukostbuffé i lugn och ro och upplev livet till havs med oändlig utsikt över hav, vågar och himmel. Ta del av livet ombord med diverse aktiviteter, kanske se filmen om Färöarna i Naust eller varför inte spela ett parti Bingo? Ombord finns taxfreeshop, bar och restauranger. Gemensam middag ombord. Om vädret tillåter vill du inte missa kvällens skådespel med ljuset från Nordatlantens oljeplattformar och tusentals stjärnor som lyser upp horisonten.

Måndag. Vi kommer till Färöarna och efter en tidig frukost gör vi en utflykt till Kirkjubøur som är Färöarnas historiska hjärta. Samhället på Streymoys sydvästra kust bjuder på en enastående utsikt över öarna Hestur och Koltur. Under medeltiden var Kirkjubøur Färöarnas biskopsresidens och därmed landets andliga och kulturella centrum. Vi kör igenom Torshamn som sannolikt är en av världens minsta huvudstäder. Sedan vidare till Kirkjubøur, förbi byn Velbastaður som ligger ytterst på en bergssluttning. Vi besöker den gåtfyllda Magnuskatedralen som blev uppförd omkring år 1300, därefter Olavskyrkan. Vi kommer även till den tidigare kungsgården Roykstovan, som sägs vara världens äldsta bebodda trähus. Slutligen bjuder det lokala bondeparet på kaffe och kaka i den stämningsfyllda Roykstovan. Efter turen ges möjlighet att utforska Torshamn på egen hand. På eftermiddagen fortsätter fartyget mot Island. Möjlighet ges att se filmen om Island i Naust innan vi intar middag ombord.

Tisdag. Frukosten intas medan fartyget inleder den 17 km långa seglingen genom Seydisfjördur på Island från havet till det lilla samhället längst in i fjorden. Staden började byggas av norska fiskare 1848 och är känt för sin vackra träbebyggelse. Härifrån åker vi på en heldagsutflykt, vi kör från Seyðisfjörður över det vackra 620 meters höga bergspasset Fjarðarheiði och vidare ner till staden Egilsstaðir. Turen fortsätter genom den fascinerande dalen Jökuldalurin, var vi därefter gör ett kort fotostopp vid det mörka ökenlandskapet Dimmufjallgarður. Under resans gång passerar vi Hrossaborg, där flera filmscener till kända Hollywood-produktioner har blivit filmade. Ett stopp görs även vid Námafjell, där vi ska se brusande pseudokraters (vulkanliknande öar i sjöarna) och ångande sulfater. Vi ska se bubblande lerpölar och ut och trampa på geotermisk gyttja. Vid Jarðböðin Naturbað bjuds en enklare lunch. Möjlighet ges att bada i de varma källorna innan bussfärden går vidare till Dimmuborgir, som är ett intressant lavalandskap.

På hemresan kör vi till Dettifoss, ett vattenfall på norra Island. Vattenfallet är 44 meter högt och 100 meter brett och har en genomsnittlig vattenflödeshastighet på 193 kubikmeter per sekund, vilket gör Dettifoss till Europas vattenrikaste vattenfall. Detta är utan tvekanen av resans höjdpunkter. Middag intas ombord. Fartyget stannar i Seydisfjördur över natten.

Onsdag. För att komma till Reyðarfjörður som ligger syd om Seyðisfjörður, ska vi idag åter över bergspasset Fjarðarheiði, innan utflykten fortsätter till den lilla by som ligger längst ner i fjorden som bär samma namn. Reyðarfjörður är den största fjorden på Islands östkust. Tack vare de goda hamnförhållandena och det strategiska läget så blev Reyðarfjörður den näststörsta bland de allierades isländska baser under andra världskriget.

Därefter kör vi till Egilsstaðir och vidare längs Lögurinns sydöstliga kust, där vi passerar det vackra Hallormsstaðarskógur som är Islands största skog. Vårt nästa stopp är Gunnarshus, som den kända isländska författaren Gunnar Gunnarsson (1889–1975) lät bygga 1939. Gunnar bodde tillsammans med sin fru på gården till 1948, då de flyttande till Reykjavik och överlät Gunnarshus och den tillhörande marken till staten. Sedan år 2000 har Skriðuklaustur fungerat som ett kultur- och vetenskapscentrum. Under uppehållet på Skriðuklaustur besöker vi museet och äter lunch på det charmerande herrgårdscaféet Klausturkaffi. Ett stenkast därifrån ligger informationscentret Snæfellsstofa, där får vi ta del av historien om Islands djur- och växtliv.

På vägen tillbaka stannar vi till i Egilsstaðir, där vi har en timmes tid innan vi kör tillbaka till Seyðisfjörður och MS Norröna. Under middagen ombord lämnar i Island och seglar åter mot Färöarna.

Torsdag. Avnjut din frukost ombord i lugn och ro. Sedan finns möjligheten att se en film om Färöarna, innan öarnas ofta trolskt dimhöljda siluett stiger upp ur havet. Vi lägger till på eftermiddagen i Torshamn för att fortsätta vårt färöiska äventyr som denna gång tar oss till det vackra och rogivande naturområdet Gjogv som ligger på Eysturoys yttre nordöstkust.

På vägen österut kör vi över bron från Färöarnas största ö, Streymoy, till den näststörsta, Eysturoy, där passerar vi de höga klippformationerna Slættaratindur (882 m) och Gráfelli (857 m). Ögruppens högsta berg, Gjógv, är mest känt för sitt pittoreska landskap med gamla färgglada hus uppför och omkring det livsviktiga naturliga flygfältet. Landningsbanan ligger skyddad i en ravin, gjógv på färöiska, som med god anledning har gett byn sitt namn, då den var byns livsnerv innan vägen kom till. Befolkningsantalet är begränsat – bara drygt 30 människor bor nu i Gjógv. Byn är ett populärt resmål, både bland utlänningar och den lokala befolkningen som lockas av dess romantiska lugn.

Gjógv är den perfekta platsen för en liten promenad och vi utforskar den lilla byn genom att besöka det charmerande hotellet Gjáargarður, där det serveras kaffe, te och hembakat. Kom ihåg att besöka bänken där självaste Kronprinsessan Mary har njutit av utsikten. På kvällen fortsätter fartyget mot Hirtshals. Vi intar middagen och kan sedan stå på däck och se fartyget sakta lämna de trolskt dimhöljda öarna.

Fredag - till havs. Njut av din frukost ombord i lugn och ro och spendera sedan din sista tid på M/S Norröna som det passar dig. Kanske läsa en bok, spela ett parti bingo eller utnyttja fartygets gym? På kvällen dukas fartygets middagsbuffé fram.

Lördag. Efter frukost ankommer vi till Hirtshals klockan 10 och vår buss tar oss vidare till Fredrikshamn och båten till Göteborg. Vi stannar för nödvändiga raster och beräknas vara åter i Stockholm omkring midnatt.

OBS! Ta med giltigt pass.


Pris per person i insides dubbelhytt: 15 900:-
Pris per person i utsides dubbelhytt: 18 900 :-
Hytt för eget bruk, utan fönster: 21 900 :-


Särskilda villkor för denna resa:
- Vid bokning, ange namn som det står i passet.
- Anmälningsavgift 3 000:- (ej återbetalningsbar)
- Slutbetalning senast 31 maj
- Avbokningskostnad 1 juni t.o.m. 31 juli 50% av
resans pris, fr.o.m. 1 augusti 100%

 

27 september 2019 - 9 dagar

2-bäddsrum: 15 900 kr/person

Pris/pers i UTSIDES dubbelhytt: 18 900 :- Enkelhytt, insides 21 900:-

OBS! Resan har redan varit och går ej att boka.

 

Vi använder cookies för att ge dig access till funktioner som gör det enklare att använda webbplatsen. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies.