Svalbard

22 augusti 2019 - 4 dagar

Reseschema

Torsdag. På denna resa ses vi vid gaten på Arlanda (flygbiljetter och information sänds till er innan avresan). Vi flyger med SAS via Oslo till Svalbard och Longyearbyen. Vid ankomst samlas vi vid bagagebandet. Utanför möter vår buss som tar oss till Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen. Här serveras en sen lunch och sedan möter vi vår lokalguide som ger oss en första inblick i livet på Svalbard, om hur det är att leva här och om öns fauna och flora.

Vi åker buss och besöker Galleri Svalbard och Svalbard museum, som på ett intressant sätt visar det unika Svalbard. Här finns det lika många invånare som isbjörnar! Turen tar cirka 3 timmar. Efter en spännande första dag på Svalbard känns det skönt gemensam tre rätters middag i hotellets restaurang.

Fredag. Efter frukost hämtas vi av buss och åker ner till hamnen för en naturskön båttur på Isfjorden. Klä dig varmt och glöm inte kontanter om du ska handla på båten eller i Barentsburg. Ombord på båten finns kiosk och bar. Vi kryssar i fjorden mot  Esmarksglaciären och med lite tur kanske vi ser både säl och kanske isbjörn.

Lunch serveras ombord innan vi når Svalbards näst största tätort, gruvbyn Barentsburg. Här är befolkningen till största delen rysk och ukrainsk. Vår ryska engelsktalande lokalguide visar oss runt och lite tid till souvenirshopping ges (går bra att betala med Norska kronor). På vår väg tillbaka med båten mot Longyearbyen passerar vi de nedlagda ryska bosättningarna i Colesbukta och Grumant. Vi passerar även fågelfjällen med sin enorma artrikedom. Ta gärna med en kikare så att du kan titta efter silvertärnor, spetsbergsgrisslor, vitkindade gäss, praktejdrar och många andra fåglar. Turen tar ca 9-10 timmar. Idag ingår lunch istället för middag.

Lördag. Efter vår frukost ska vi ut på nya fantastiska äventyr. Vi ska åka hundspann och eftersom det är barmark kommer slädarna vara utrustade med hjul. Vi får låna lämpliga kläder men tänk på att vara klädd varmt och oömt. Siberian Huskies drar oss genom det unika, orörda landskapet och kanske ser vi renar, fjällrävar och olika flyttfåglar. Vi stannar till ibland för att låta hundarna dricka och då passar vi på att njuta av naturen och naturligtvis fotografera de oändliga vidderna.

Fyllda av intryck, frisk luft och en fantastisk upplevelse kommer det att smaka gott med lunch bestående av två rätter på hotellets restaurang. Eftermiddagen är fri, varför inte shoppa lite souvenirer eller ta en fika i Longyearbyen?

På kvällen hämtas vi av vår buss för att åka till Camp Barentz, som ligger en mil från Longyearbyen vid foten av Gruve 7 fjället. Vi kommer att vara inomhus men klä dig varmt då det kan dra kallt från golvet. Bussen kan inte åka ända fram utan vi möts av värdfolket som tar oss den sista biten till fots. Området är fullt av historier om gruvdrift, andra världskriget och tidig vetenskaplig forskning. Barents hus är byggt som en kopia av hyttan som Willem Barents och hans manskap övervintrade i under sin expedition på 1500-talet. Barents var den förste Europeiska person som övervintrade i Arktis. Här bjuds vi på en genuin vildmarksafton i en unik miljö. Vi välkomnas av vår värd för kvällen, som har geväret på axeln. Det är vanligt här på Svalbard eftersom isbjörnarna lever fritt på ön. Vi serveras mat (all dryck ingår denna kväll) som tillagats över öppen eld och under middagen får vi höra fantastiska historier om livet på Svalbard i allmänhet och hur det är att leva nära isbjörnar i synnerhet.

OBS! Då vi sitter vid öppen eld kommer kläderna att lukta efteråt. Åter vid hotellet
omkring klockan 22.

Söndag. Efter frukost hämtas vi för en tur i Longyearbyens kolsvarta gruvhistoria. På vår väg till Gruva 3 passerar vi ingången till Frövalvet, världens största förvaring av nedfrysta fröer och sädesslag. Vid ankomst till gruvan förses vi med hjälm och skyddskläder. Det är mer än 20 år sedan gruvarbetarna låg i gruvgångarna och hämtade ut det ”Svarta guldet”. Vi känner historiens vingslag, det är mycket som är gammalt och orört, vi går längre in i gruvan och mörkret omger oss, den fuktiga och kalla luften samlar sig och vi förstår hur tufft arbetarna hade i sin vardag. Tillbaka på hotellet serveras avslutningslunch och därefter åker vi till flygplatsen för hemresa via Oslo till Arlanda.

OBS! Ta med giltigt pass.

22 augusti 2019 - 4 dagar

2-bäddsrum: 17 990 kr/person

Enkelrumstillägg: 700 kr/natt

OBS! Resan har redan varit och går ej att boka.

 

Vi använder cookies för att ge dig access till funktioner som gör det enklare att använda webbplatsen. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies.