Stora trädgårdsfesten på Sofiero slott och Skånska Vingårdar

28 augusti - 3 dagar

Den stora trädgårdsfesten på Sofiero slott är för många trädgårdsälskare årets höjdpunkt. Trädgårdsfesten bjuder på inspiration, kunskap, försäljning av blommor, växter och allt som har odling som gemensam nämnare. Det här evenemanget som andas fest och trädgårdsglädje lockar varje år mängder av besökare. Svenska vingårdar har de senaste åren fått ett rejält uppsving och vi kommer att besöka två av dem, prova gårdens viner och få höra hur det är att odla vin på våra breddgrader.

Reseschema

Avresa från Stockholm kl. 8, Södertälje kl. 8.30, Nyköpingsbro (södergående) kl. 9.30

Fredag. Vi färdas söderut genom ett sommarfagert Sverige. I Ödeshög äter vi lunch och fortsätter färden längs med Vättern, genom Småland, vidare in i Skåne. I Nyhamnsläge ligger Kullabergs vingård som satsar på kvalité och har fått flertalet utmärkelser för sina viner. Här visas vi runt bland vinrankorna och får prova två av deras viner. Övernattning och middag på hotell i kanten av Helsingborg.

Lördag. Efter hotellets rikliga frukostbuffé åker vi den korta biten till Sofiero slott. Här pågår en av årets absoluta höjdpunkter på Sofiero – ”Den stora Trädgårdsfesten”. Vi möts av inspirerande idéträdgårdar skapade av olika kreatörer och trädgårdskonst på hög nivå. Allt för att ge inspiration och idéer till den egna trädgården eller balkongen. På plats finns experter som kan svara på det mesta som rör trädgårdar. Här finns det mesta att köpa med sig hem som rör trädgårdar, balkongodlingar och naturligtvis närproducerade matprodukter.

Efter ett par timmar på Sofiero färdas vi till Arilds vingård som ligger vackert på Kullahalvön. Här startade familjen Ivarsson sin verksamhet 2007, först i en liten skala men numera har de flertalet olika viner, cider och snapsar i sin produktion. Vi får en presentation av verksamheten, provar några av gårdens viner och serveras en sen lunch. 

Färden fortsätter till Båstad och Norrvikens trädgårdar som är berömd för sina anläggningar i olika stilar, skapade av Rudolf Abelin i början av 1900-talet. Han var en visionär som inspirerades av olika länder och tidsepoker, för att sedan ge var trädgård sin egen speciella karaktär. Här har vi tid att strosa runt och njuta av anläggningarna. Middag på hotellet.

Söndag. Frukost och därefter startar vi återresan mot Stockholm. Ljungbergmuseet ligger vackert vid Lagans strand mitt i Ljungby. Vi visas runt i museet och kan se och höra om Sven Ljungberg och Ann Margret Dahlquist-Ljungbergs konstnärliga gärning. En sen lunch väntar på oss i Gamla Linköping på Wärdshuset. Glöm inte det viktiga för alla gottegrisar – besök Cloettas fabriksförsäljning som ligger precis bredvid Wärdshuset. Åter i Stockholm omkring klockan 19.

 

28 augusti - 3 dagar

2-bäddsrum: 4 790 kr/person

Enkelrumstillägg: 250 kr/natt

Praktiska upplysningar

 

Vi använder cookies för att ge dig access till funktioner som gör det enklare att använda webbplatsen. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies.