Glasbruk, Hyttsill och Design

28 augusti 2020 - 3 dagar

Resan är inställd pga Coronans verkningar, samtliga resenärer är kontaktade och full återbetalning sker.

En härlig resa i idyllen Småland, landskapet med många små sjöar, hagar med betande kor och djupa skogar. Småland är också känt för småskalig företagsamhet, god design, glasbruk och många fina hantverkartraditioner. Vi besöker Huseby herrgård som ligger i en vacker välbevarad bruksmiljö från 1800-talet, får höra om Ingvar Kamprads fantastiska skapelse IKEA och känna värmen från ugnarna när hyttsillen serveras i glashyttan.

Reseschema

avresa från Stockholm kl. 8 Södertälje kl. 8.30, Nyköpingsbro (södergående) kl. 9.30

Fredag. Färden går söderut och lunch serveras i Gränna. Under eftermiddagen gör vi ett besök på Bruno Mathsson Center i Värnamo. Här möter en guide som berättar om Bruno som var en särpräglad, egensinnig, småländskt envis och klurig konstnär. Han levde med och för sin konst och tycktes aldrig förtröttas i sin iver att skapa nya möbler för en ny tid. Än idag räknas han till de mest inflytelserika ikoner inom svensk design. Middag och övernattning på Elite Stadshotellet i Växjö.

Lördag. Efter vår frukost åker vi till Huseby bruk där vi får en intressant visning av Fröken Florence vackra nyklassicistiska herrgård – som i folkmun kallas för Slottet. Herrgården som stod färdigt 1844 har en orörd interiör från förra sekelskiftet. På vandringen genom de vackra rummen får vi höra om hur livet tedde sig här när herrgården var full av liv. Vi äter en lättare lunch och beger oss till Älmhult för en guidad tur på det relativt nyöppnade IKEA museet.

Historien börjar med en ung Ingvar Kamprad som vill sälja heminredning med form och funktion till låga priser. Hur får han idén? Varifrån kommer hans vilja att skapa en bättre vardag för de många människorna? Vi tittar närmare på 1800-talets småländska vardagsliv, Ingvar Kamprads egen uppväxt på gården Elmtaryd och det svenska samhällets omvandling under 1900-talet, där hemmet och bostaden står i centrum för visioner och reformer.

Utställningen tar oss genom miljöerna, livsvillkoren och tidsandan i Sverige som leder fram till en ung pojkes växande affärsrörelse.

Till middag kommer det att serveras klassisk hyttsill i Pukebergs glasbruk. När glasblåsarna går hem dukas långborden upp i hyttan. Maten består av stekta isterband, fläsk, saltsill tillagad med lök och grädde, bakad potatis med aromsmör, smör och bröd. Vi avrundar med klassisk småländsk ostkaka. Till maten bjuds trubadurunderhållning med mycket traditionella småländska och svenska sånger. Tillbaka på vårt hotell väntar en god natts sömn.

Söndag. Efter frukost beger vi oss till Glasriket. Här sträcker sig traditionen att tillverka munblåst glas flera hundra år tillbaka i tiden. Glasbruken ligger tätt och alla har de sin egen identitet. Slutet av 1800-talet var glasbrukens tid, hela 77 glasbruk etablerades i Sverige och fler än hälften av dem låg här i Småland. Vi besöker Kosta Glasbruk där vi får en intressant visning och naturligtvis även möjlighet att handla av deras vackra glasprodukter. Lunch serveras under dagen och vi beräknas vara åter i Stockholm klockan 18.30.

 

28 augusti 2020 - 3 dagar

2-bäddsrum: 4 690 kr/person

Enkelrumstillägg: 200 kr/natt

OBS! Resan har redan varit och går ej att boka.

OK

Vi använder cookies för att ge dig access till funktioner som gör det enklare att använda webbplatsen. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies.