Konst runt Fryken med Lars Lerin, Rackstad och Klässbols Linneväveri

9 april - 4 dagar

Reseschema

avresa från Uppsala kl. 7.45, Stockholm kl. 9, Södertälje kl. 9.30

Skärtorsdag. Resan går till Svampen i Örebro där lunch dukas fram. Sedan fortsätter vi in i Sagans Landskap Värmland för en guidad tur i Lars Lerins Konsthall Sandgrund. Han anses vara en av de främsta inom akvarellmåleri! Hans akvareller lockar med det mästerliga ljusdunklet från Lofotens kyla, Indiens värme, barndomens värmländska skogar och Irans okända marker. Nära och fjärran finns på samma plats. Fyllda av intryck beger vi oss längs Fryken och kommer till Sahlströmsgården som är en skattkammare, fylld med minnen av märkliga konstnärsöden. Här samlades från sekelskiftet och framåt, konstnärer och kulturpersonligheter från hela landet. Man fann inspiration i naturen och människorna och man återvände ofta och gärna. Sahlströmsgården har fått sitt namn efter storbonden Per Sahlström, ”Fryksdalskungen” kallad. Av hans tio barn kom, till bondens stora förtret, tre att bli konstnärer. Anna blev målarinna, Bror skulptör och träsnidare och Ida – som pappa ansåg vara ”gårdens bäste dräng” – ville hellre väva och designa textilier och möbler. Vi tilldelas våra rum i denna historiska miljö och samlas för gemensam middag.

Långfredag. Efter frukost får vi höra om Sahlströmsgården fascinerande historia. I detta magnifika minnesmärke över sekelskiftets boendemiljö finner du konst och konsthantverk av bland andra syskonen Anna, Bror och Ida Sahlström, men också av deras konstnärskamrater Ivan Augéli, Carl Wilhelmson, Karl Nordström och Siri Derkert med flera. Sedan ägnar vi dagen åt Konstrundan runt Övre Fryken. Sedan förra påsken har flitens lampa lyst i ateljéerna och spåren av utflykterna till nära och fjärran platser kommer att märkas. Speciellt välkomnas alla gästutställare som bidrar till variationen på konstrundans palett.

Lunch serveras under dagen och till kvällen väntar middag på Sahlströmsgården.

Påskafton. Frukostbuffé dukas fram och sedan beger vi oss till Sillegården för att njuta av konstutställningen. Lunch serveras under dagen och vi kommer även till omtalade Deje Kraftstation som anlades i början av 1900-talet. Idag är den omgjord till Konsthall med kärlek och energi i väggarna. Vi ser utställningarna och tid ges att fika. Till kvällen dukas Påskbuffén fram på Sahlströmsgården och vi umgås i glada vänners lag.

Påskdagen. Efter frukost bär det av till Rackstadmuseet utanför Arvika, en guide visar oss de fina konstsamlingarna med verk av bl. a. Christian Eriksson och Gustaf Fjaestad. Lunch serveras på Gate Gästgiveri. Under eftermiddagen besöker vi Klässbols Linneväveri med sina klassiska produkter. Åter i Stockholm omkring klockan 20.

 

 

9 april - 4 dagar

2-bäddsrum: 5 990 kr/person

Enkelrumstillägg: 250 kr/natt

OBS! Resan har redan varit och går ej att boka.

 

Vi använder cookies för att ge dig access till funktioner som gör det enklare att använda webbplatsen. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies.