Bottenviken Runt

5 juli 2021 - 7 dagar

Resan 2021 ställs in pga att vi i dagläget inte kommer in i FInland (PGA COVID-19).
Samtliga resenärer är underrättade.
Varmt välkommen att boka nästa års resa 4 juli 2022.

Ta chansen och häng med! Det var så många som missade att följa med på denna resa tidigare. Så på begäran erbjuder vi dig nu åter chans att följa med på denna häpnadsväckande och upplevelserika resa.

Reseschema

Avresa från Stockholm kl. 8.30, Uppsala kl. 9.30

Måndag. Färden går norrut längs kusten och lunch serveras på Axmar Brygga i kustbandet. Under eftermiddagen kommer vi till Sundsvall och gör en rundtur med bussen innan vi checkar in på anrika Hotel Knaust i Sundsvall. Här festade träpatronerna en gång i tiden och kvar finns den berömda trappan! Till kvällen samlas vi för gemensam middag på hotellet.

Tisdag. Efter frukost åker vi vidare norrut förbi Örnsköldsvik och lunch serveras på Västerbottens äldsta värdshus, Levar Hotell. I Luleå tilldelas vi våra rum på Quality Hotel Luleå och till kvällen dukas middag fram.

Onsdag. Frukosten dukas fram och sedan åker vi en tur i Luleå, en skärgårdsstad med en arkipelag om ett hundratal öar. Stadens centrum är vackert belägen på en landtunga. Utanför Luleå besöker vi Gammelstads Kyrkstad, ett av våra svenska Världsarv. Runt kyrkan finns drygt 400 kyrkstugor, där församlingsborna allt sedan 1500-talet övernattat i samband med kyrkobesök. I kyrkstan finns en liten, fast bebyggelse, en kvarleva från den tid då Luleå stad låg vid kyrkan. Resan går vidare mot den svensk-finska gränsen och tvillingstäderna Haparanda och Torneå. Vi kommer till Kukkolaforsen, en av Torne älvs mest kända forsar. Här bedrivs sikfiske med anor från 1200-talet. En del gamla byggnader har restaurerats och man kan än idag gå ut på de så kallade patorna, långa pålanläggningar som årligen sätts ut i älven till att håva sik från. Här serveras lunch och resan går vidare in i Finland till Kemi. Staden har fått sin speciella prägel av Kemi älv, som flyter genom kommunen. Vi besöker ädelstensgalleriet, en unik sevärdhet, vars like man måste söka efter i hela världen. Här finns en samling av över 3 000 ädelstenar – från råa stenar till färdiga smycken. Vi fortsätter längs Bottenvikens kust söderut till Uleåborg vid Uleälv. Middag och övernattning på Scandic Oulo Station i Uleåborg.

Torsdag. Efter frukost gör vi en rundtur i staden tillsammans med lokalguide. Vi besöker den sevärda domkyrkan och om tid finns tar vi del av den livliga salutorgshandeln. Sedan åker vi till Karleby, centrum för mellersta Österbotten och med ca 36 000 invånare. Här finns den gamla trähusstaden ”Neristan” en av Finlands största historiska trähusstäder. Gamlakarleby var en av de 15 städer som Gustav II Adolf grundlade. Grundläggningsbrevet för ”Gamble Karlebij” är utfärdat den 7 september 1620. Kungen skrev grundläggningsbrevet på morgonen, och på eftermiddagen samma dag grundade han en annan stad strax bredvid som fick namnet Nykarleby. Tid ges till lunch. Middag och övernattning på Sokos Hotel Kaarle i Karleby.

Fredag. Frukosten står framdukad och sedan tar vi vägen via Jakobstad och Nykarleby, som båda ligger längst ute i kustbandet. Vi stannar till en stund i Jakobstad som grundades år 1652 av Ebba Brahe, änka till Jacob De la Gardie (där av namnet Jakobstad). Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg föddes i staden. Vi kommer till Vasa och lunch serveras på restaurang Strampen innan en lokalguide tar oss med på en tur i den finska staden som ligger närmast Sverige. Cirka en tredjedel av stadens invånare är idag svensktalande. Vi checkar in på Sokos Hotel Vaakuna i Vasa och äter här kvällens middag.

Lördag. Efter frukost har du lite tid på egen hand i Vasa innan vi åker till Rauma, som 1991 var den första finska staden som placerades på UNESCOs Världsarvslista över kulturminnen. Under 1700-talet omgavs staden av en tullmur, som bokstavligen förhindrade staden från att byggas ut. När tullreglerna ändrades under 1800-talet utvidgades staden med ett flertal kvarter. Tid ges till lunch i Gamla Rauma innan vi gör en rundtur till fots med en lokalguide. Vi kommer sedan till Åbo, Finlands äldsta stad. Vi gör en rundtur innan bussen kör ombord på vår färja där gemensam middag väntar. Nu har vi tid för att handla i taxfreebutiken och kanske ses vi också i baren innan det blir dags att säga god natt.

Söndag. Vi njuter av den fina utsikten medan fartyget glider in genom Stockholms skärgård. Efter landgång (6.30) serveras en tidig frukost på Quality Hotel Nacka och vi samlar ihop våra intryck från resan innan bussen fortsätter till Odengatan där vi beräknas vara omkring klockan 8.30. Nu kan vi luta oss tillbaka och minnas några härliga dagar i Sverige och vårt grannland Finland. Lunch ingår ej dag 4, 6 och 7.

OBS! Vid bokning ange namn exakt som det står i passet, passet ska även tas med på resan.

5 juli 2021 - 7 dagar

2-bäddsrum: 11 440 kr/person

Enkelrumstillägg: 250 kr/natt

OBS! Resan har redan varit och går ej att boka.

OK

Vi använder cookies för att ge dig access till funktioner som gör det enklare att använda webbplatsen. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies.