Kryssning på Siljan med Carl Larsson, Anders Zorn och Jobs Handtryck

6 september 2021 - 3 dagar

Tyvärr måste vi ställa in resan till Kryssning på Siljan.
Detta pga att ställen vi skulle besök är för små för att med dagens restriktioner kunna ta emot oss.

Reseschema

Avresa från Stockholm kl. 8.

Måndag. Färden går till Carl Larssons hem i Sundborn, ett allkonstverk som Carl och Karin Larsson skapat tillsammans. Med sitt måleri har Carl Larsson gett oss en nationalskatt. Karin var utbildad på Konstakademin i Stockholm men vid hennes makes sida kom hennes konstnärliga uttryck mer att kretsa kring hemmet. De flesta textilier på gården är skapade av Karin, som också ritade en del möbler. Vi får en visning av huset och lunch serveras på Hyttstugan.

Resan går vidare till Hantverksbyn i Rättvik med ett stort sortiment av traktens hantverk. Vi åker in i Rättvik och de som vill följer med ut på den berömda Långbryggan. Vi ser kyrkstallarna på kyrkbacken och sedan kommer vi till Nittsjö Keramik där vi ges möjlighet att handla andrahandssortering i fabriksbutiken. Sedan väntar visning av Dalahästtillverkningen i Nusnäs. Middag och övernattning på Hotell Moraparken.

Tisdag. Efter frukost får vi en guidad tur i Zorngården, ett av Sveriges mest berömda konstnärshem. Byggnadens historia går tillbaka till 1886, då Anders Zorn förvärvade en tomt intill Mora kyrka. Hit flyttade han en liten timmerstuga som stått på hans morfars gård. Med åren kom stugan att utvidgas, särskilt sedan makarna Zorn 1896 slagit sig ned i Mora. Arbetet med huset pågick fram till 1910. Byggnadens mest spektakulära rum är den nio meter höga salen på andra våningen. Det var Zorn själv som svarade för husets utformning. Med stor idérikedom, grundad på såväl tradition som det då moderna byggnadssättet, skapade han ett mycket originellt hem för sig och sin hustru. Huset uppvisar en frisk blandning av lokal timmerbyggnadskonst, dåtidens föreställningar om vikingatida bostäder och engelsk villaarkitektur. Zorngården är ett gott exempel på den arkitektoniska frihet som kännetecknade decennierna kring sekelskiftet 1900. I husets rika föremålssamling blandas konst och konsthantverk från olika delar av världen med kurbits och Dalatradition. Här finns förnäma vävda tapeter, antika marmorskulpturer, målningar av äldre mästare och möbler ritade av Zorn själv. Sedan väntar en härlig båttur på Siljan med Ångfartyget M/S Gustaf Vasa som sedan 1876 trafikerat Siljan! Båtturen varar under cirka två timmar och lunch serveras ombord på båten. På väg tillbaka till vårt hotell stannar vi till i Hantverksbyn. Frossa i genuint hantverk! Tillbaka på hotellet väntar gemensam middag.

Onsdag. Efter frukost åker vi över Sollerön och på Siljansnäs Hotell dukas lunchen fram. Färden går sedan genom de gamla byarna Almo och Alvik till Jobs Handtrycks fabriksbutik i Västanvik. Här kan du njuta av den anrika produktionen och kanske unna dig något riktigt fint.

Åter i Stockholm omkring klockan 17.30.

6 september 2021 - 3 dagar

2-bäddsrum: 5 890 kr/person

Enkelrumstillägg: 250 kr/natt

Praktiska upplysningar

OK

Vi använder cookies för att ge dig access till funktioner som gör det enklare att använda webbplatsen. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies.