Midnattssolens land med Inlandsbanan och Höga kusten

27 juni 2022 - 6 dagar

Följ med oss på en fängslande och unik resa genom Sveriges orörda vildmark. Under dessa sex fantastiska norrlandsdagar får du uppleva Norrland när det är som bäst. Njut av vildmar-kens storslagna scenerier och upplev spännande besöksmål, ta del av samisk kultur och njut av den berömda turen på Inlandsbanan. Vi passerar Polcirkeln och får uppleva midnattssolen!

Reseschema

Dag 1. Avresa från Stockholm kl. 8, Uppsala kl. 9.

Bussen kör norrut genom ett grönskande Sverige till Järvsö för lunch på Stenegård. Vi passar på att besöka hantverkarna och njuta av örtagårdens alla dofter. Vi passerar Ytterhogdal och Åsarna till Östersund för middag och övernattning på Clarion Hotel Grand. Kanske lockar en kvällspromenad längs Storsjön i sommarnatten? Kanske ser du Storsjöodjuret som sedan 1986 är fridlyst av Länsstyrelsen i Jämtland!

Dag 2. Efter en tidig frukost lämnar vi Östersund för en oförglömlig tågresa på Inlandsbanan genom en storslagen natur. På vägen stannar tåget för lunch på Bergmans Fisk i Vilhelmina och omkring klockan 15 anländer vi till Slagsnäs där vår buss möter oss. Sedan går färden vidare till Båtsuoj samecentrum. Från bussen leder en 200 meter spångad stig till det vackert belägna området där vi får höra berättelser om seder och bruk. Vi dricker kaffe och smakar torkat renkött innan färden går vidare till Arvidsjaur för middag och övernattning på Hotel Laponia.

Dag 3. Efter frukost går färden vidare norrut. Vi passerar Polcirkeln och diplom utdelas under högtidliga former. Vi kommer till Jokkmokk, inkörsporten till den lappländska fjällvärlden som ligger i skogslandet, där samerna levt sedan urminnes tider. Här har gruvbrytning pågått sedan 1600-talet och vattenkraften dramatiskt byggts ut under hela förra seklet. Här har skogsbruket exploaterat de sista större orörda skogarna. Men här finns också Laponia, Lapplands världsarv. Här väntar besök på Ájtte som är huvudmuseum för den samiska kulturen, specialmuseum för fjällkedjans natur och kultur. I Jokkmokk serveras lunch innan vi far vidare till Kiruna för middag och övernattning på Scandic Ferrum.

Dag 4. Frukosten smakar bra. Nu beger vi oss till Jukkasjärvi och Ice Hotel 365, en nyligen invigd året runt-öppen isupplevelse på 1200 kvadratmeter med isbar och isgalleri – allt skapat i snö och is av utvalda konstnärer från när och fjärran. Väggar, golv och tak är täckta med is och snö och temperaturen är fem minusgrader, året om, i den nya byggnaden. Den kylmaskin som ser till att Icehotel 365 hålls kall under sommaren drivs av energi från en solcellsanläggning, och eftersom Jukkasjärvi ligger 200 km norr om Polcirkeln lyser solen motsvarande 100 dagar i sträck under sommarhalvåret. Här får vi en visning och i Jukkasjärvi serveras även lunch innan vi far vidare till Skellefteå för middag och övernattning på Quality Hotel Skellefteå Stadshotell.

Dag 5. Efter frukost går färden till Höga Kusten och Nordingrå, som anses vara en av de vackraste trakterna i Sverige. Vi kommer till Mannaminne, ett område med museer, hantverk och konst med influenser från när och fjärran. Lunch serveras på Wärdshuset. Vi gör även ett besök i det genuina fiskeläget Bönhamn och ser även Barsta Kapell från 1600-talet. 

Middag och övernattning på Quality Hotel Sundsvall.

Dag 6. Efter frukost ges tid att utforska Sundsvall på egen hand innan vi beger oss vidare. Vi kommer till fiskeläget Mellanfjärden där en sen lunch serveras i maritim miljö på Restaurang Sjömärket. Färden går vidare söderut. Åter i Stockholm omkring klockan 18.30. 

OBS! Hotel Scandic Ferrum är kontantfritt.

 

27 juni 2022 - 6 dagar

2-bäddsrum: 10 990 kr/person

Enkelrumstillägg: 250 kr/natt

OBS! Resan har redan varit och går ej att boka.

OK

Vi använder cookies för att ge dig access till funktioner som gör det enklare att använda webbplatsen. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies.