Normandie, Jersey, Monets Trädgårdar

8 september 2020 - 6 dagar

Vår succéresa återupprepas, vänta inte för länge med att boka. Man förstår det stora intresset då vi upplever så mycket!
Vi kommer till landstigningsstränderna, kända från de dramatiska händelserna under Dagen D, vidare till Calvadosprovning och vandring i Monets Trädgårdar. En tur till den kända kanalön Jersey, fascinerande klippön Mont-Saint-Michel och mycket mer!

Reseschema

Tisdag. Vår buss tar oss till Arlanda och direktflyg med SAS till Paris.

När vi har landat möts vi av egen buss för vidare färd till Monets hem och trädgårdar i Giverny. Här bodde konstnären under 43 år, huset lät han bygga till vartefter och det resulterade i det 40 meter långa men endast 5 meter breda huset! Vi får en guidad tur på området som är uppdelat i två trädgårdar, den vilda impressionistiska och den där vi känner igen näckrosdammarna från hans målningar. Även själva huset är öppet så vi kan gå in och se hur han bodde!

Tid ges till lunch och resan fortsätter mot staden Caen som ligger i regionen Normandie, departement Calvados (ca 24 mil från Paris). Caen är framför allt känt för de romanska byggnader, kyrkorna Saint-Étienne och Sainte-Trinité, som uppfördes av Vilhelm Erövraren omkring 1050. I slutet av andra världskriget vid landstigningen i Normandie stod ett stort slag i Caen mellan de allierade och tyska trupperna. Staden blev hårt bombad men flera gamla byggnader finns bevarade. Återuppbyggnaden av staden tog 14 år.

Vi tilldelas våra rum på vårt centralt belägna hotell och gemensam middag serveras på en av stadens restauranger till kvällen.

Monets Trädgårdar i Giverny

Onsdag. Frukost smakar bra och sen gör vi en busstur till den pittoreska staden Honfleur, belägen vid Seines utlopp cirka en timmes resa nordost om Caen. Med sin gemytliga atmosfär lockar staden till strövtåg. Staden har inspirerat många konstnärer och anses av många vara impressionismens vagga, så de som vill följer med reseledaren till Musée Eugène Boudin.

Under eftermiddagen skall vi prova traktens dryck som tillverkas genom destillation av cider och lagras på ekfat innan den buteljeras, Calvados!

Gemensam middag på vår restaurang.

Honfleur

Torsdag. Efter frukost åker vi till Arromanche, vackert belägen vid kusten. Vi besöker Landstigningsmuseet med utställningar och film om händelserna som började 6 juni 1944, landstigningen i Normandie. Här finns även souvenirshop. Vid stranden och ute i havet finns rester av den konstgjorda hamnen Mulberry B. Den sammansattes av färdiga betongelement som bogserades över Engelska Kanalen och var avsedd att möjliggöra lättare tillförsel av fordon, personal och förnödenheter till de allierade trupperna. Vi känner de historiska vingslagen och ser även resterna av ett gammalt tyskt batteri.

Under eftermiddagen kommer vi även till Bayeux där vi ser den drygt 70 meter långa och cirka 50 cm breda Bayeuxtapeten. Den innehåller 72 scener, som beskriver Vilhelm Erövrarens fälttåg mot England och slaget vid Hastings 1066. Ursprunget har alltid varit omdiskuterat, men den anses ha tillkommit i slutet av 1000-talet.

Tillbaka i Caen väntar middag på vår restaurang.

Arromanche

Fredag. Efter frukost går resan (cirka 13 mil) till en av Frankrikes minsta kommuner med ca 50 invånare men desto fler turister. Platsen är Mont-Saint-Michel och det som lockar är den spektakulära synen av halvön med sitt kloster beläget på toppen.

Platsen är med på UNESCOs Världsarvslista och här ges tid för shopping och lunch innan färden går till den mysiga staden Saint Malo i Bretagne vars gamla delar omges av en gedigen ringmur. Vi tilldelas våra rum och middag serveras på hotellet.

Lördag. Efter en tidig frukost tar vi färjan till Jersey (överfärden tar ca 1 timme och 20 minuter). Jersey är den största av Kanalöarna och tillhör officiellt den brittiska kronan, men ön är nästan helt självständig. Själva Jersey är till exempel inte med i EU, vilket Storbritannien är. Man har också en egen valuta på ön kallad Jerseypund, men den finansiella handeln sker i brittiska pund. Ön är mycket rik och välmående och känd för sina goda finansiella förutsättningar då moms saknas helt. Många butiker har därför etablerat sig här och Jersey har blivit ett ypperligt semestermål för shoppingsugna besökare. Det officiella språket på ön är engelska, även om gatunamnen på landsbygden är på franska. Naturen på Jersey är storslagen och havet gör sig påmint vart man än är på ön. I norr kantas kusten av mäktiga klippor ut mot havet och utmed södra kusten breder härliga stränder ut sig. Det starka tidvattnet ger karaktär åt kustbanden. Naturen inåt ön är vacker och oförstörd.

Vi möts av egen buss för en tur runt ön. Vid lunchtid släpps vi av i huvudorten Saint Hellier där tid ges till shopping och strövtåg tills det är dags att åka till fastlandet. På sen eftermiddag går färjan tillbaka, åter i Saint Malo omkring klockan 21. Väl tillbaka på vårt hotell står istället för middag, vin och ost framdukat till oss, vi umgås och samlar ihop dagens intryck.

Jersey
Jersey

Söndag. Efter frukost finns tid att strosa i mysiga Saint Malo innan färden går till Paris och Norwegians direktflyg som går klockan 21.20 till Arlanda. Där väntar vår egen buss som tar oss till Odengatan.

OBS! Vid bokning ange namn som det står exakt i passet, passet ska även tas med på resan.

 

kllicka här för trevlig film om Normandie

  

8 september 2020 - 6 dagar

2-bäddsrum: 14 790 kr/person

Enkelrumstillägg: 350 kr/natt

Om busstransfer resebyrån-Arlanda önskas tillkommer 150 kr, ange detta i bokning

OBS! Resan har redan varit och går ej att boka.

OK

Vi använder cookies för att ge dig access till funktioner som gör det enklare att använda webbplatsen. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies.