Midsommar på Vargön, vi bor på Ronnums Herrgård

18 juni - 3 dagar

Mellan Vänersborg och Trollhättan ligger Ronnums Herrgård. Längtar du efter att leva herrgårdsliv och få koppla av i vacker miljö, då är detta en riktig pärla. Här lagas maten från grunden, råvaror är noggrant utvalda och ofta lokala alternativ när det är möjligt. Vi gör intressanta utflykter och firar traditionellt midsommarfirande.

Reseschema

avresa från Stockholm kl. 8, Södertälje kl. 8.30

Torsdag. Färden går söder om Mälaren till Åsgårdens pensionat i Lyrestad. Här dukas lunch fram innan vi far vidare till Rörstrands Museum i Lidköping. Samlingarna från en av Europas äldsta porslinsfabriker spänner över nästan tre århundraden, från 1726 fram till idag. Här finns såväl praktkeramik som pottor och folkkära serviser men också verktyg och skisser. Vi känner igen koppar, kanske återser mormors finaste vas och förundras över de läckert blåvita 1700-talsfajanserna. Under sen eftermiddag anländer vi till Ronnums Herrgård på Vargön.

Till kvällen sätter vi oss till bords för tre rätters middag.

Midsommarafton. Efter frukost åker vi norrut till Akvedukten i Håverud. Hit vallfärdar varje år en kvarts miljon besökare. Men vad är det då som gör denna plats och detta industriminne så intressant? Beroende på markförhållandena i Håverud kunde man inte bygga en vanlig slussanläggning där. Bergarterna var lösa, strömmen stark och stupen för branta. Man beslöt sig för att bygga en akvedukt, en fritt hängande bro, där vattnet leds i en 33,5 meter lång plåtränna ovanför forsen. Idag möts här bilväg, järnväg och båttrafik. Lunch serveras och under eftermiddagen kommer vi till Dals Rostock. Här möter vi Kerstin som berättar om hälsobrunnen, sanatoriet och varför orten heter Rostock. Hon visar örtagården och berättar om växternas historia och användningsområden! I Brunnsparken finns också hembygdsmuseum, textilmuseum, antikvariat samt en spännande ateljé med butik, växthus och konstgalleri. Under eftermiddagen deltar vi i ortens traditionella midsommarfirande. Tillbaka på Ronnums Herrgård väntar Midsommarbuffén.

Lördag. Efter frukost åker vi genom den mångtusenåriga jordbruksbygden. Nedanför Ålleberg och Karleby sänker sig Falbygden ned i en mjuk dalgång – Åslesänkan. Här ligger Åsle Tå – Sverige största samling backstugor. De ligger på sina ursprungliga platser, en unik historisk miljö från 1700- och 1800-talen. Här bjuds vi på kaffe med bulle innan visningen av stugorna och området för att uppleva de autentiska interiörerna och bekanta oss med de många starka personligheterna och deras gripande levnadsöden. Vi ser även smedjan, skiftesladugården, kvarnen och lantbruksmuseet. Åsle Tå är en unik museimiljö som levandegör arvet från ett svunnet FattigSverige. Lunch serveras på Kanalhotellet i Karlsborg. Åter i Stockholm omkring klockan 20.

 

18 juni - 3 dagar

2-bäddsrum: 5 590 kr/person

Enkelrumstillägg: 300 kr/natt

OBS! Resan har redan varit och går ej att boka.

 

Vi använder cookies för att ge dig access till funktioner som gör det enklare att använda webbplatsen. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies.