Ölands Skördefest

1 oktober 2021 - 3 dagar

Även i år åker vi till Ölands Skördefest som blivit en folkfest sedan 1998. Överallt på de öländska vägarna ser vi de karaktäristiska halmbalarna, dekorerade med pumpor. Bönder och odlare öppnar visthusbodarna och erbjuder ett stort sortiment av prydnadspumpor, höstpotatis, sockermajs, lin m.m. På ön finns även många duktiga hantverkare. I Borgholm har man ställt upp stånd på torget där traktens odlare visar upp sina produkter som givetvis är till försäljning.

Reseschema

Fredag.

Avresa från Stockholm kl. 8, Södertälje kl. 8.30, Nyköpingsbro (södergående) kl. 9.30.

Under vår färd serveras lunch på Gränsö Slott vid Västervik. Sedan beger vi oss över den sex kilometer långa Ölandsbron, utsikten över Kalmarsund är betagande. Vi kommer till byn Eriksöre där ortsbefolkningen visar sina hantverksalster och nyskördade grönsaker. Vi upplever också dofterna och färgprakten i den genuina och välskötta Ölands Örtagård med ca 500 olika krydd- och medicinalväxter, anlagd enligt gammal klostertradition. Här finns många annorlunda produkter till försäljning, marmelader, geléer mm. Våra rum tilldelas på centralt belägna Best Western Plus Kalmarsund i Kalmar och middag dukas fram på hotellet.

Lördag. Efter frukost åker vi över Ölandsbron igen och denna gång går färden tvärs över ön till Museigården Himmelsberga som invigdes 1959. Syftet var att rädda en traditionell öländsk radby till eftervärlden. Här finner vi hus och miljöer från 1700- och 1800-tal, med inredning och utrustning som hörde till livet på den öländska landsbygden. Under Skördefestdagarna Konst- och Hantverksutställningar. Resan går vidare till Borgholm där kommersen är i full gång och här finns tid att få sig något till livs. Varför inte prova klassiska Öländska Kroppkakor? Tillbaka i Kalmar gör vi en stadsvandring med lokalguide innan middag serveras på Källaren Kronan.

Söndag. Frukosten står framdukad och därefter går färden inåt landet förbi Hultsfred till Fredensborgs Herrgård där avslutningsmåltid står framdukad. Under eftermiddagen gör vi ett stopp i Gamla Linköping med sin gammaldags charm. I den kulturhistoriska miljön finns en gammeldags handelsbod, hantverkare och det viktigaste av allt… Cloettas utförsäljning! 

Åter i Stockholm omkring klockan 19. Lunch ingår ej dag 2.

1 oktober 2021 - 3 dagar

2-bäddsrum: 3 990 kr/person

Enkelrumstillägg: 250 kr/natt

OBS! Resan har redan varit och går ej att boka.

OK

Vi använder cookies för att ge dig access till funktioner som gör det enklare att använda webbplatsen. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies.