Moas Torp i Sorunda och lunch på Häringe Slott

27 augusti 2024 - 1 dag

Reseschema

Avresa Cityterminalen kl. 9.30  
  
Tisdag. Vi välkomnas in i torpet av Moas sondotter Harriet Thurgren som berättar om sin farmors liv. Moas torp Johannesdal i Ösmo är en mycket besökt författarbostad. Hit flyttade Moa, eller Helga Maria som hon egentligen hette, vid 19 års ålder. Hon väntade då barn med sin förste make Karl Johansson. På sex år födde hon fem söner. Moa kom att stanna resten av sitt liv på Johannesdal. Naturen, avskildheten och minnena, liksom de två yngsta sönernas gravar (de drunknade 7 april 1925) på kyrkogården i Sorunda, band henne för livet. Här skrev hon alla sina böcker. Johannesdal är också platsen för ett av Sveriges intressantaste författaräktenskap. Hösten 1928 luffade den unge poeten Harry Martinson hit. Under de elva åren i torpet och i dialog med Moa, fann han sitt lyriska språk. Under 1930-talet blev torpet en viktig mötesplats för tidens nya proletärförfattare och modernister. Johannesdal står än i dag kvar som Moa lämnade det vid sin död 1964.   
Efter besöket åker vi till Häringe Slott för en fin lunch i trevlig miljö. Slottet är från 1600-talet, på 1930-talet renoverades och moderniserades slottet av Torsten Kreuger som lät installera kylskåp, bygga Sveriges första utomhuspool av olympiska mått (med en rutschkana från andra våningen), konstruera en bowlingbana och gräva en underjordisk tunnel mellan en av flyglarna och huvudbyggnaden. När Torsten senare åtalades för förskingring sålde han slottet till sin bekant Axel Wenner-Gren, grundaren av Electrolux, i tron om att han så småningom skulle kunna köpa tillbaka det. Axel gav slottet till sin fru Marguerite med orden "Häringe is yours, baby!", utan en tanke på att någonsin ge tillbaka det till Kreuger. Paret Wenner-Gren fyllde Häringe med antika möbler, silverföremål, dyrbara vapen och exklusiva mattor. Slottsparken utsmyckades med statyer från Peru och Irland samt de nordiska gudarna avbilade i sandsten. Efter Axels död tömdes slottet på allt av värde (till och med hyllorna i vinkällaren försvann!). Så kräftkungen Olle Hartwig, ägare till Pandalus, köpte det tomt. Men genom ett idogt spårningsarbete kunde Olle och hans fru återställa slottet i sin forna glans, med gobelänger, tavlor och mycket annat som du ser här än idag. Åter i Stockholm omkring klockan 15.30.

27 augusti 2024 - 1 dag

1 490 kr/person


Fler avresor

28 maj 2024

23 juli 2024

Praktiska upplysningar

OK

Vi använder cookies för att ge dig access till funktioner som gör det enklare att använda webbplatsen. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies.